Белгородска област

Током јучерашњег дана, ситуација на граници Белгородске области остала је непромењена — ОСУ и даље користе широк спектар наоружања, спроводећи не диверзантску, већ велику армијску операцију усмерену на заузимање приграничних руских села — армија РФ пружа жесток отпор и не дозвољава непријатељу да оствари своје циљеве, док авијација практично даноноћно бомбардује циљеве у Сумској и Харковској области.

Уколико је могуће говорити о делимичном паду интензитета борбених дејстава на терену, гранатирање цивилних циљева наставља да се интензивира, а самим тим, нажалост, расте и број цивилних жртава. Детаљније о догађајима у Белгородској области писали смо овде.

Авдејевски правац

Ситуација није идеална ни западно од Авдејевке где је непријатељ, у складу са очекивањима аналитичара, прешао у контраофанзиву на северу, напредујући из правца Очеретино – Новокалиново ка Петровском.

Руске снаге тако су потиснуте од обода Новокалиновог, а непријатељ је заузео пошумљени појас у рејону пруге где се потом нашао на удару руских Солнцепека. Ипак, сви су изгледи да руске снаге нису успеле да поново заузму напуштене положаје.

У Тоњенком, ситуација остаје променљива — крајем дана, непријатељ је остварио успех на северозападу, а армија РФ на југу села.

Доњецки правац

Противудар ОСУ забележен је и у Красногоровки, а ситуација фронта остаје непозната услед изузетно високог интензитета борбених дејстава и брзо променљиве ситуације на терену. Ипак, према прелиминарним информацијама, сви су изгледи да је армија РФ напустила најмање две улице на југу Красногоровке, задржавајући присуство на југоистоку града.

За то време, руска авијација делује по утврђењу ОСУ у индустријској зони саме Красногоровке несмањеним интензитетом. И управо овде је значајно подсетити се главне разлике у односу на битку за Авдејевку, а о чему смо говорили раније — док је у Авдејевки армија РФ могла да заобиће АКХЗ и избегне јуриш на добро утврђене положахе, у Красногоровки овакав приступ није могућ без значајне промене линије фронта на истоку у рејону Старомихајловке.