НАТО започео изградњу највеће војне базе у Европи у Румунији — које су импликације?

Раније данас, у јавности су се појавиле информације о почетку изградње нове највеће НАТО базе у Европи која ће бити за око 20% већа од тренутног лидера, базе Рамштајн у Немачкој.

У изградњу комплекса који ће се налазити на румунској обали Црног мора, недалеко од војно-логистичког центра у граду Констанца уложено је 2,7 милијарди долара.

Када изградња буде завршена, комплекс ће се простирати на 30 квадратних километара и омогућиће смештај за 10.000 војника НАТО.

Према саопштењима званичника пакта, база у Румунији функционисаће као главни центар управљања НАТО снага у јужној и источној Европи, као и полазна тачка за дејства у акваторији Црног мора.

Импликације

На првом месту, ова значајна инвестиција представља још једну снажну назнаку да текући конфликт на територији бивше Украјине представља само део далеко ширег сукоба Запада и Русије који се неће окончати у блиској будућности, и свакако не са неминовном капитулацијом Кијева.

Друго, јасно је да стратегија Запада као један од својих циљева поставља потискивање Русије из Црног мора — с тим у вези, можемо очекивати да ће се удари ОСУ на Црноморску флоту наставити и да ће њихов интензитет расти са приближавањем пораза Кијева. Запад ће несумњиво покушати да извуче максималну корист из својих инвестиција.

Треће, имајући на уму заоштравање тензија између Кишињева и Придњестровља, односно Гагаузије, овај развој догађаја још једна је потврда да је Молдавија вероватно следећа тачка сукоба.

И најзад, говорећи о локалном значају, приближавање линије фронта Балкану које је сада извесно, макар то био фронт хибридног рата, несумњиво значи да ће на Западу бити све мање толеранције за било какав облик суверенитета Србије. Стога, притисци на нашу земљу наставиће да расту и у не тако далекој будућности можемо очекивати не само нове провокације у погледу наше јужне покрајине већ и хибридне нападе и информационо-пропагандне операције усмерене на сламање духа отпора.