Говорећи о присуству грађана Молдавије на скоро одржаном Светском фестивалу младих у Сочију, молдавски премијер Дорин Речан саопштио је да ће Кишињев предузети правне кораке против ових појединаца.

Међу најављеним мерама истиче се спровођење истраге са циљем утврђивања околности које могу указати на почињено кривично дело антидржавног деловања, сепаратизма или говора против Молдавије.

Позадина догађаја

Појединци који се суочавају са веома озбиљним оптужбама представљају практично искључиво грађане аутономне покрајине Гагаузије као и непризнатог Придњестровља.

Кривична дела за која се они могу теретити редефинисана су изменама кривичног законика које је прошле године спровела марионетска влада у Кишињеву — драконске казне и практично увођење вербалног деликта у законодавство Молдавије критиковани су чак од стране Европске комисије.

Да ли ће власти Молдавије заиста подићи оптужнице против грађана који су посетили Русију остаје да се види — тензије између Гагаузије и Придњестровља (који су се већ обратили Русији за помоћ) с једне стране, и Кишињева с друге налазе се на највишој тачки од распада СССР-а и даља антагонизација може имати далекосежне последице.