Док руска авијација брише положаје и импровизоване касарне ОСУ на територији Сумске области са лица земље навођеним бомбама ФАБ-500, можемо покушати да сумирамо данашње догађаје.

Раст интензитета борбених дејстава

Након једног дана привременог пада интензитета борбених дејстава, непријатељ је данас обновио офанзиву са новом снагом.

Данашњи догађаји не могу се описати као диверзија, већ као озбиљна војна операција у којој су биле ангажоване значајне снаге — десетине тенкова и оклопних возила, артиљерија, авијација и хиљаде војника уколико узмемо у обзир и све они који делују у оперативној позадини непријатеља.

Ток борбених дејстава

Као и претходна два дана, непријатељ је започео офанзивна дејства у раним јутарњим часовима — иако је ситуација далеко од мирне у Курској области, јасно је да је главни циљ данашњих напада била Белгородска област.

Средином дана, јединице ОСУ су прешле границу и оствариле привремени напредак на дубини од 300 метара ка селу Сподарјушино, но ту су биле и заустављене и ликвидиране (снимци у следећој објави).

До овог тренутка, армија РФ ликвидирала је више од 200 милитаната и уништила 12 јединица технике, а руска авијација је извела низ удара на логистичке руте непријатеља.

Десант на Козинку

У поподневним часовима, непријатељ је извео десантну операцију на простор југоисточно од насељеног пункта Козинка одакле је покушао да, делујући иза прве линије одбране армије РФ оствари контролу над селом.

Према у овом тренутку и даље незваничним информацијама, непријатељ је био прво одсечен, а потом и ликвидиран.

Перспективе даљег развоја ситуације

Упркос тешким губицима и одсуству стратешког смисла, сви су изгледи да ће се напади на руску територију наставити, најмање до окончања избора, а низ аналитичара сматра да непријатељ још увек није увео у борбу своје главне снаге.

С друге стране, армија РФ делује одлучно, систематично и високо ефикасно, а извори са терена јављају о изузетно високом степену мотивације руских војника који чак и након лакших рањавања одбијају да напусте бојно поље.

У овом тренутку, интензитет борбених дејстава опада, али сви су изгледи да ће се ситуација променити ујутру. Борба на руској граници далеко је од окончане.