Провевши око 24 часа као пуноправна чланица НАТО, Шведска је већ указала на неопходне промене унутар милитантног блока.

Тако је премијер скандинавске земље Улф Кристерсон поручио да европске чланице НАТО морају изградити довољно моћне одбрамбене капацитете да ме морају да се надају да ће их САД заштитити.

Позадина изјаве

Позив шведског премијера, међутим, звучи прилично неубедљиво имајући на уму чињеницу да је Стокхолм ставио на располагање Вашингтону војне објекте на сопственој територији што тешко да се може тумачити као корак усмерен ка самосталности у војно-безбедносном смислу.

Интересантно је да је истог дана и пољски председник Анджеј Дуда захтевао гаранције да у случају победе Доналда Трампа на предстојећим председничким изборима у САД неће доћи до промене политике у погледу обавеза Вашингтона према европским чланицама НАТО.

И док је страх од могућих последица у некој мери изолационистичке политике Трампа вероватно и допринео овим изјавама, сви су изгледи да се у њиховој основи налази просто наставак информационе кампање коју пратимо већ неколико месеци, а чији је коначни циљ припрема становништва Европе за милитаризацију континента.

У прилог овоме говори и чињеница да су надлежни органи недуго након обраћања шведског премијера позвали становнике земље да направе залихе конзервиране хране и лекова у случају, како другачије, рата са Русијом.