Први дан Рамазана долази са очекивањима нових ескалација на запаљивом простору Блиског истока и говорећи о последњих неколико дана (као и неколико наредних) можемо издвојити неколико догађаја који имају капацитет да утичу на општу војно-политичку ситуацију у региону.

Масовни напад Хута

У суботу, јеменски Хути извели су један од најмасовнијих удара на америчке бродове у Црвеном мору, лансирајући рој од 37 беспилотних летилица на своје циљеве.

Иако је напад успешно одбијен комбинованом употребом бродске ПВО и артиљерије (тактика коју и руска Црноморска флота може примењивати у будућности), овај напад показао је да је америчка интервенција била неуспешна у погледу елиминације борбених капацитета Хута.

Такође, треба имати на уму да у тренутном сукобу Хути практично тестирају иранско оружје и ово је вероватан разлог због ког видимо постепено повећавање броја дронова укључених у нападе. И нема никаквих назнака да је најскорији напад и најмасовнији који ћемо видети.

Војне вежбе Ирана, Русије и Кине

Почевши од сутрашњег дана, морнарице и авијације Ирана, Русије и Кине одржаће заједничку војну вежбу Појас морске безбедности 2024 у акваторији Оманског залива и Арапског мора.

Главни циљ догађаја биће увежбавање маневара усмерених на осигуравање економске активности што је изузетно индикативно — акваторије у којима ће се вежба одржавати представљају кључне поморске руте које повезују евроазијске чланице блока БРИКС са Африком, истовремено играјући посебно значајну улогу у кинеском мега-пројекту Појас и пут.

Другим речима, три државе припремају се за евентуално пробијање блокаде ових рута.

Ситуација на либанско-израелској граници

Иако је безбедносна ситуација на либанско-израелској граници у овом тренутку стабилно напета, колико прошле недеље видели смо масовни ракетни напад на Кирјат Шмону, као и најаве оружаних снага Израела за скорашњу „промену безбедносне ситуације на северу„.

Ипак, сви су изгледи да ће евентуална ескалација на овом правцу бити повезана са перспективама израелске инвазије на Рафу, као и могућношћу погоршања безбедносне ситуације на Западној обали, а у светлу ограничења која је Тел Авив наметнуо у погледу окупљања у џамији Ал Акса.