Према саопштењу Спољне обавештајне службе РФ, Бела кућа мобилисала је своју мрежу НВО и такозваних опозиционих медија у циљу спровођења информационо-пропагандне операције која за циљ има пласирање наратива о неопходности бојкота предстојећих избора.

У саопштењу се додаје и да се очекују сајбер-напади на систем гласања на даљину који је ове године уведен први пут.

Позадина догађаја

Ове информације нису ни најмање изненађујуће — штавише, мешање САД у руске (и не само руске) изборе представља једну од значајних карактеристика светског политичког система 21. века. И ово није преувелилчавање — посредством локалних заступника својих интереса, Вашингтон већ деценијама активно ради на успостављању контроле над политичким животом бројних држава света.

Но, обраћајући пажњу на чињеницу да се Вашингтон овог пута одлучио на бојкот као главни механизам дискредитације изборног процеса, можемо закључити да су америчке могућности у погледу утицаја на политичке процесе у Русији врло ограничене — сличан приступ видели смо пре десетак дана у погледу Белорусије где је Запад покушао да дискредитује изборе кроз перспективу одсуства представника опозиције, но у овоме није остварио ни најмање резултате.

Све ово указује на то да је Русија, као и Белорусија, била веома успешна у заштити свог суверенитета и изградње здравог, национално-оријентисаног језгра које одговорно и самостално приступа питању будућности своје отаџбине.