Начелник северне команде оружаних снага Израела Ори Гордин у свом јучерашњем обраћању јавности поручио је да су у току припреме за могућу интервеницју на територији Либана:

Ми настављамо да повећавамо борбену готовост и спремност за напад на Либан. Старамо се да изменимо безбедносну ситуацију на северу како би се грађани могли вратити у своје домове.

Позадина догађаја

Упркос одређеном паду интензитета борбених дејстава на либанско-израелској граници у односу на рану фазу последње ескалације палестинско-израелског сукоба, ситуација се поново заоштрила прошлог уторка када су снаге Хезболе извеле масован ракетни напад на Кирјат Шмону, лансирајући не мање од 70 ракета.

До овог развоја догађаја долази у светлу сутрашњег почетка Рамазана и с њим повезаног очекиваног новог раста тензија, како у појасу Газе, тако и на Западној обали где је Тел Авив најавио ограничења у погледу приступа џамији Ал Акса.

Још један фактор који може допринети новој експлозији је најављена израелска инвазија на Рафу против које одлучно иступа и Египат, описујући овај корак као сопствену црвену линију чије нарушавање може имати значајне последице у погледу будућности односа Каира и Тел Авива, као и статуса раније склопљених споразума који те односе уређују.