Вест која је јуче стигла из Летоније чини се толико апсурдном и нестварном да је тешко поверовати да се ради о стварном догађају, а не о епизоди из некакве телевизијске серије инспирисане делом Џорџа Орвела.

Наиме, надлежне службе привеле су појединца који је путем сопствене опреме за пријем телевизијских сигнала успео да оствари приступ у Летонији забрањеним руским медијима након чега је помогао да најмање 118 становника балтичке земље стекне исти приступ рускојезичним садржајима.

Против њега је подигнута оптужница по члану 280 Кривичног законика Летоније — вршење делатности која је предмет специјалне забране — што значи да се он суочава са три године затвора, док ће 118 појединаца који су захваљујући његовој помоћи гледали руске телевизијске канале платити новчану казну у износу од 700 евра.

Импликације

Имајући на уму природу ”злочина”, сваки коментар о европској демократији, слободи изражавања и мишљења и сличним флоскулама био би излишан, а исто важи и за констатацију блатантног лицимерја ЕУ која је пре само недељу дана критиковала Москву за ограничење рада антидржавних медија финансираних са Запада, али зато није имала коментара по питању криминализације гледања руске телевизије у Летонији.

Оно што је далеко значајније приметити је да овај случај представља само још један доказ да је у току тотални и бескомпромисни информациони рат у ком су рукавице одавно скинуте и једино преостало правило јесте да циљ оправдава средство.