Како пише британски лист Financial Times, амерички Конгрес одобрио је издвајање 7,1 милијарди долара за донацију тихоокеанским микро-државама Палау, Маршалова Острва и Савезне Државе Микронезије у замену за ”ексклузивни приступ” оружаних снага САД на њиховој територији.

Позадина догађаја

Поменуте микро-државе у географском и геополитичком смислу представљају појас архипелага који се протеже јужно од Гвамаглавног упоришта америчке војске у азијско-тихоокеанском региону — од источне обале Филипина до централних регија Тихог океана.

Као таква, ова острва представљају стратешки изузетно значајну територију која може осигурати безбедност поморских логистичких рута које повезују Гвам са матицом, али и послужити као место стационирања америчких резерви и чувања залиха наоружања и муниције даље од база на Гваму које би у случају сукоба са Пекингом готово извесно представљале примарну мету ракетних снага Народноослободилачке армије Кине.

Што се тиче пристанка ових микро-држава на улогу коју им је Вашинтон доделио, ту нема много изненађења, али ни много избора — све три државе још се од окончања Другог светског рата налазе у сфери утицаја Запада као потпуно зависне од Вашингтона и у мањој мери Канбере.