У објављеној анализи британског аналитичког центра Royal United Services Institute појављују се тврдње о наводном значајном интензивирању деловања руских специјалних служби на територији Европе, а у склопу почетка ”нове фазе политичког рата против Запада”.

Аутори анализе тврде да је Русија спровела значајне кадровске промене и дубоке реформе својих специјалних служби након наводног откривања руске шпијунске мреже 2019 (анализа се притом позива на чувени случај Скрипаљ, те ову тврдњу треба узети са резервом). Но, почетак СВО значајно је убрзао ове процесе.

Чиме се баве руске службе — према британским стручњацима?

Наравно, главно питање у овом тренутку јесте уколико Москва заиста интензивира своје активности посредством деловања специјалних служби, шта ово конкретно значи? Прикупљање осетљивих података о одбрамбеним капацитетима Европе? Ликвидација високих официра НАТО?

Чини се да не — према британским стручњацима, руске службе баве се информационим кампањама, објављивањем анти-НАТО и анти-украјинских садржаја на друштвеним мрежама, а све то са циљем смањења подршке Кијеву и покретању процеса дезинтеграције НАТО.

Иза анализе — циљеви пласирања наратива

Иако нема сумње да су управо овакве активност саставни део деловања специјалних служби, и било би више него очекивано и за сваку похвалу да руске службе имају одсеке и јединице које се баве информационо-психолошким и пропагандним операцијама, јасно је да британска анализа ово своди на апсурд, изједначавајући могуће деловање Москве са медијским кампњама.

И ово, по свему судећи, није случајно — сви су изгледи да се објављена анализа уопште не тиче стварног деловања руских служби, колико је она сама заправо информациона операција Запада који на тај начин припрема терен за даљу цензуру и дискредитацију свих оних гласова ”на домаћем терену” који се противе актуелном курсу европских политичких елита.

Другим речима, пласирајући наратив да руске службе имају, практично, само два циља — смањење подршке Кијеву и подривање вере становништва Европе у НАТО — западни стручњаци за стратешку комуникацију дају универзални аргумент својим елитама у обрачуну са неистомишљеницима. Онај ко се не слаже са активном политиком мора бити руски шпијун. Демократија и слобода говора на делу.