Унутрашње тензије на територијама под контролом кијевског режима настављају да расту, а нове измене закона о мобилизацији које драматично спуштају критеријуме за проглашење војно способним само су допринеле појављивању нових конфликтних ситуација које продубљују јаз између обичних Украјинаца и политичких елита кијевског режима.

Последњи инцидент који је привукао значајну медијску пажњу одиграо се у Мукачеву Закарпатске области где су становници ромске националности организовано изашли на улице и блокирали регрутни центар у знак протеста због принудне мобилизације болесног суграђана. Ситуација је постала напета, а присутни припадници ОСУ испалили су хице упозорења у покушају да растерају окупљене.

Но, прича се не завршава ту — учесници блокаде регрутног центра уживо су преносили догађаје путем друштвених мрежа што је довело до шире реакције јавности, а грађани су почели са спонтаном блокадом околних саобраћајница, протествујући против онога што су сами описали као ”терористичке и бандитске методе” регрутних центара. Но, и овај скуп је разбијен након привођења већег броја људи.

Позадина догађаја

Теме принудне мобилизације и с њом повезан раст унутрашњих тензија у ономе што је некада било украјинско друштво јесу нешто ка чему се често враћамо — не због некакве злурадости, већ због тога што управо кроз овакве инциденте можемо потврдити тезу о постојању одређеног протестног потенцијала и значајног степена нетрпељивости према кијевском режиму код обичних Украјинаца.

И управо ово ствара шансу за руске специјалне службе да делују и пруже руку становницима територија под контролом кијевског режима, позивајући их на заједничку борбу против украјинских политичких елита, елита које ће, притом, кроз само две недеље изгубити ма какав легитимитет пред међународним правом.

С тим на уму, чини се да такозвани Пројекат D долази у савршеном тренутку, и уколико он буде успешно реализован, није искључено да ситуација на фронту више неће бити једина брига кијевског режима. И ово је нешто што бисмо несумњиво волели да видимо.