Успеси армије РФ на више праваца фронта;
Више од 95% територије Маринке под руском контролом;
заузимање стратешки значајних позиција око Авдејевке;
напредак под Артјомовском и Купјанском

Битка за Маринку

Током јучерашњег дана, највише пажње су привукли наводи о ослобођењу Маринке, сада потпуно разрушеног предграђа Доњецка, који су крајем дана дошли и од бораца 103. пука 150. моторизоване дивизије армије РФ.

Ипак, према последњим информацијама које су потврђене средствима објективне контроле, снаге ОСУ задржавале су контролу над неколико објеката на крајњем северозападу Маринке, док су руске јединице под својом контролом држале више од 95% територије насељеног пункта.

Очекујемо да ће тачна линија фронта бити утврђена већ у наредним сатима, а чак иако ОСУ и даље задржавају присуство у Маринки, сви су изгледи да ће оно бити кратког даха.

Артјомовски правац

Руске снаге оствариле су тактичке успехе и у рејону насељеног пункта Богдановка, где су заузеле неколико непријатељских позиција и помериле линију фронта северозападно од скоро ослобођеног Хромова.

Уколико би у ближој будућности руске снаге ушле у Богдановку, то би могло имати више него значајне импликације за развој ситуације северно од Артјомовска, на линији Орехово-Васиљевка – Дубово Васиљевка.

Битка за Авдејевку

Линија фронта променила се у корист руских снага и око Авдејевке где су остварени значајни успеси за које се може показати да спадају у ред стратешких.

Северни правац

Тако су руске снаге заузеле нове непријатељске позиције јужно од Новокалиновог, успостављајући контролу над стратешки значајним тачкама на узвишеном терену дуж резервоара.

Насељени пункт Степово (Петровско) према последњим информацијама налази се у сивој зони — током јучерашњих борби, јединице ОСУ успеле су да потисну руске снаге са територије села, али су потом и саме биле приморане да одступе под ударима руске артиљерије.

Зона руске контроле проширена је и око коксаре АКХЗ, мада фокус на овом правцу остаје на артиљеријским и ваздушним ударима на моћно утврђење ОСУ — овакав приступ омогућава руској команди да значајно смање губитке својих снага.

Јужни правац

Можда најзначајнији успех на овом правцу армија РФ остварила је југозападно од Авдејевке — у операцији која је демонстрирала маестрално садејство пешадије, артиљерије и авијације, руске снаге заузеле су стратешки значајна узвишења источно и западно од Северног, чиме је насељени пункт окружен са три стране.

Услед овог успеха, снаге ОСУ одлучиле су да напусте положаје на истоку Првомајског и повуку се ка западу услед ризика од губљења везе са главницом својих снага.

Извори са терена такође јављају о драматичном паду борбеног духа међу јединицама ОСУ изазваним изванредним руским успесима, услед чега је и интензитет отпора приметно опао, олакшавајући напредак армије РФ.

Херсонска област

На обали Дњепра, међутим, ситуација је далеко од стабилне — у овом тренутку у насељеном пункту Кринки налази се око 300 војника ОСУ, а њихово снабдевање и ротација личног састава преко речних острва и даље функционишу, упркос значајним напорима главнокомандујућег руским снагама Михаила Теплинског да пресече ове руте.

Према проценама извора са терена, непријатељ на овом правцу губи око 15 до 20 војника дневно (мислећи се притом на неповратне губитке) док је број рањених припадника ОСУ најмање двоструко већи.

Упркос томе, будући да је присуство на руској обали Дњепра практично једини успех ОСУ у овом тренутку, сви су изгледи да украјинска команда неће одустати од покушаја да развије успех, без обзира на цену.

Купјански правац

Успеси руских снага такође су забележени и под Купјанском, у рејону насељеног пункта Орловка, а у правцу линије Ивановка – Степоваја Новосељовка. Ово представља још једну тачку активације фронта након вишенедељне паузе у борбеним дејствима.